Kalmarslott skolresa

Hej, välkommen till vår blogg!

Vi femmor har varit på resa till Kalmarslott veckan innan höstlovet. Vår fantastiska mentor Marta har tagit oss dit för att lära oss mer om Vasatiden. Vi fick i uppgift att anteckna om vad vi fick reda på under turen och sedan skriva en berättelse om slottet. Det skulle låta som att vi var självaste Kalmarslott.

Här har vi några exempel på vad vi skrev:

”Jag heter Kalmar-slott och jag är 836 år. Jag byggdes på 1180-talet som en ett försvarstorn för att det fanns sjörövare. Människor började att bygga en stad omkring mig. Jag var inte ensam längre och det kändes bra.”

img_08211 img_08711

”Nu på 2000-talet används jag till historia, det finns många guideturer och till och med en affär. Ibland kommer det skolklasser, det är kul. Jag renoverar vissa delar, för jag är väldigt gammal.”

”Johan III hade en påskmåltid i grå salen år 1586. På måltiden serverades fiskpastejer med ägg, lax med lime, rismos med valnötter och hackad gädda formad som ett päron. När dom satt där ochimg_08901 åt luktade det så gott, jag blev nästan avundsjuk.

 

 

 

 

 

”Den där Erik den 14:e var lite märklig för när det var krig trodde Erik den 14:e att någon skulle döda honom. Han hade då tänkt ut en flyktväg genom sitt sovrum. I sovrummet fanns hans toalett. Jag såg med häpnad när han ställde sig på toaletten och  knuffade undan några av takplattorna och klättrade upp på vinden. Det såg så roligt ut när han försökte att klättra upp på vinden men jag höll andan för jag var alltid rädd att han skulle ramla ner. När han hade lyckas att klättra upp på vinden så la han tillbaka plankorna och väntade på vinden, tills han var säker. Jag undrar fortfarande om han egentligen mådde bra den där Erik.”

”Jag byggdes på 1100-talet och många bodde hos mig i några år. Sen stack dem och då kom det nya personer. Vissa var kända och vissa var inte kända. Och en av de kända i Sveriges historia är Gustav Vasas son, Erik XIV.”

”Om man jobbade på slottet så var det tufft. Man fick öppna dörren om kungen eller drottningen klappade med händerna. Drottningen fick ett lyckligt, lätt och bekvämt liv. För att hon var rik och för hon hade anställt många människor. ”

”Det fanns politiska fångar i fängelset. Människor dog i fängelset för att de fick ingen mat. Jag tycker inte om att människorna skriker för att dem inte får någon mat. Jag får bara ont i huvudet. 

Två elever (vi nämner inga namn) kom vilse det första dem gjorde när de kom till slottet. De var så fascinerade av slottet att de började kolla sig om kring direkt, men de hittade oss snabbt. Men annars var det mesta bra och all var nöjda med dagen.

Nästa artikel: snygga väggar och poliser

 

2 reaktioner på ”Kalmarslott skolresa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *